Pages

Wednesday, 29 February 2012

Wedding Preparation Part 4

05-06/11/2010
cuti depavalli kali ni yang bestnye sebab jatuh pada hari Jumaat....happy bangat coz my parent datang dari perak...anak sulong nak kawen of course la my parent excited...
so yana as anak yang mithali, pagi2 dah bangun prepare lunch for my parent....yana ni tak la bagus bab masak2 ni, tapi boleh la lagi if nak jamu parent makan...plus yana and adik memang sangat excited kalau parent we all datang KL....lagi pun tempat tinggal bukan masalah dah, tak yah nak check in hotel bagai sebab yana sekarang menyewa dengan my dear sister...

Parent yana sampai before solat jumaat...diorang rehat2 makan2 and dalam pukul 4 we all anak beranak memulakan operasi ke Nilai 3...lupe nak habaq mai kat sume, dalam hidup yana ni tak de istilah survey2...berkenan terus sapu jer...lepas jer tarikh kawen dah confirm yana terus start buat preparation...back to Nilai 3 ye....sampai jer kat Nilai 3 yana blurrrr sekejap...so so yana decide nak pergi kedai yang tak popular sangat sebab tak ramai orang..jadi senang la ckit kitaorang nak searching2 kan....

actually tak banyak benda yang yana nak cai kat Nilai 3 ni...yang pasti mak nak beli langsir rumah...yana pulak nak cari paper beg yang paling ekonomi....sambil2 tu sempat jugak tengok2 bunga telor....maner la tau kan ade yang berkenan  dihati......lepas 2 jam lebih berpusing we all berjaya membeli paper beg for 100 packets (1000 psc) dengan harga RM300.00 ok la kan...jadi i psc bersamaan dengan RM0.30....then kami berjaya jugak jumpe langsir yang sesuai ikut theme majlis and mak siap tempah scallop kat Nilai terus...kalau tak silap yana la kan langsir mak harga dalam RM1,500.00....yana jugak sempat sambar 2 kotak bunga telor...lagi 4 kotak nak cari kat kl jer...

huhuhu..penat sungguh tapi best....bukan senang yana nak spend time shopping with my parent...plus diorang tinggal kat perak kan..sesekali datang memang best....sgt hepi kot

Monday, 27 February 2012

Wedding Preparation Part 3

31/10/10
bila dah jadi bakal b2b silalah jangan malas2 memanjakan diri merangkap mempolish diri before wedding...bukan aper....sure kita tak nak tunjuk cacat sela kat bakal hubby kan..same for yana..yana memang minat SPA and agak extreme pasal kecantikan ni..if tak sempat pergi SPA, yana sanggup buat semua sendiri kat rumah....lebih kurang 5 month before wedding yana sempat la pergi SPA Treatment di Mentari Salon and Spa with miss bestie Cik Saza Azuin....

Sure korang2 sume tak pernah dengar Mentari Salon and Spa kan...biar yana kenalkan serba sedikit ye...bukan dapat royalti pun..tapi sebab suke nak promote jer...yana kenal salon ni dari cousin hubby yana....time2 nak kawen ni yana dapat skin problem yang sangat problem... dah beribu duit habis tapi jerawat tetap lah jerawat.... alhamdulillah, skin problem dah jadi good skin...even scar masih ade yang tak hilang tapi skin dah getting better...paling tak sangka ramai yang puji yana....suke sangat....wink wink

So back to Spa Treatment yang yana buat di Mentari Salon and Spa...B2B katakan...From head to toe la kena polish...before kawen yana buat 2 kali Spa treatment including pedicure and menicure...since dah kawen ni masih tak sempat nak pergi memanjakan diri..
sibuk with hubby and new life sampai tak sempat la nak memanjakan diri...hikhik nanti nak hubby belanja lah...syokkk nye dah ade hubby....

Info about Mentari Salon and Spa:-
MENTARI HAIR BEAUTY & SPANO:53A TINGKAT 1 JALAN PASAR BESAR
43500 SEMENYIH ,SELANGOR D.E
Tel : 016-250 3939 , 016-974 9800
Services: beauty package, bodycare package, make up, hair care service, pedicure and manicure



Friday, 17 February 2012

Wedding Preparation Part 2

23/10/10
for the 1st time meet my Mrs Wedding Planner - Akhmar
she's awesome and best sangat...Thankss for everything...and syok kenal die...bakal2 b2b dari manjung boleh la dapat khidmat Akhmar...plus akhmar sediakan pakej canopy untuk semua2 event lah...so senang kan...cakap jer nak theme aper....Insyaallah sume ade....yana also mintak akhmar arrange kan wedding cake, kompang, DJ, Dome Set, Makan Beradab Deco and table arrangement time wedding yana...oh guyssss sekarang yana and akhmar dah jadi close friend pun..kikkik

guys..yana actually owang sri manjung perak....quite difficult nak prepare wedding...nak kena ulang alik....huaaa penat...plus kan kt manjung susah nak cari boutique2 idaman hati so far..yana personally ade la minat few boutique kat sane...tapi kan..harga boutique yang yana berkenan tue memang la standard kl...service damn teruk....siap dah remain all my friends jangan la amik kat that boutique....sure korang regret....if ade budget lebih..cari kat kl or ipoh...

So my Mrs Wedding Planner decide i book pelamin, walk away and bed room deco kat Saiful Designer...meet up with Saiful and discuss everything with him..yana kan keje kat kl so better settle everything sekaligus...tak yah nak penat2 ulang-alik...so dah bincang2.... yana decide nak pilih pelamin sebijik macam dalam magazine pengantin... simple mimple juz like karaktor si bakal b2b yang dah jadi mantan b2b pun...for my bed room deco agak beria jugak kot...siap Saiful suggest pagola with kristal....ouuuuppppp...takottttnye terlebih beria....nanti korang tengok ar bedroom deco yana beria ke tak..lastly my walk away lah yang paling yana suke....huaaa menarik.....siap ade sarang2 burung lagi..ala2 gempak gitu....ii lllliikkeeee

Then...Mrs Wedding Planner suggest if nak cari reception outfit...Butik Pengantin Pesona Anggun antara yang terbaik...so...yana try la few outfit...jumpe lah yang berkenan dihati..after discuss with Akhmar...yana decide book wedding outfit and henna here...deposit paid....TAPI nak dijadikan carita...outfit yang yana choose tak dapat kelulusan dari my dear bestfriend, Mel and Saza...diorang kate...."baju ko buruk"... Damn...cam ner nih???time ni yana memang panic...serious yana panic...dah puas fikir yana call owner Pesona Anggun...tapi frustnye yana.....if nak tukar outfit nak kena tambah duit lagi...terukkan..alasannye...baju yang yana nak tukar from designer dari KL....What the f*** la kan...Geram punye pasal...deposit burn pun tak per...so my wedding outfit and henna still KIV....

Before balik KL...yana jumpe la my mak andam yang tak layak dipanggil mak andam coz die sangat lah mude...mak andam ni my friend yang rakemen...kate my friend....mak andam ni ok sangat....after discuss basically make up cam ner yang yana nak...yana pun book lah die without pay any deposit....kira yana yakin sangatlah everything in order....lega sangat.....

Yeay..balik KL dengan sangatlah tenang dan happy mood...5 month before wedding day tapi banyak jugak yang dah settle kan....

Tuesday, 14 February 2012

Wedding Preparation Part 1

09/10/10
tarikh bermulenye shopping barang-barang kawen
1st of all.....
Thank you Miss Sponsored merangkap Adikku ARFA
Thank you Miss Driver merangkap Bestfriend Cik Saza Azuin
Thank you Adikku yang kaki sibuk NORAIN
and of course thank you to My Other Half Mohd Riddzuan
 
MASJID INDIA - JAKEL
after decide nak kawen...dalam fikiran yana memula kuar adalah outfit mase solemnization and outfit for both reception...eventho yana nie simple mimple owangnye...tapi still la nak best outfit for my very 1st experience ni kan....plus yana tak merasa ade majlis pertunangan yang gah....
so so so..yana decide nak pakai my own outfit for solemnization day..plus this is my 1st step being a wife...huaaa terharu gitu....
dah buat decision...tibelah mase membeli belah...part yang paling best kan....
setelah dipertimbang pendapat juri..yana decide material chiffon for solemnization outfit....i love the material...plus barulah rase so so bride...huaaa gedik jer kan....
 
so this is pilihan hati yana for solemnization outfit....simple mimple juz like yana....plus the original bid juz look nice if yana nak buat kurung modern...kate simple kan....then..pening tibe2 coz x tau nak tempah or nk cari designer for my solemnization outfit ni..huaaaaaa x keruan dibuatnye....

Stop pasal yana jap..cian hubby...yana nak hubby look good jugak that day....so yana pun terjatuh cinta dengan kain baju melayu yang dah tak ingat ape name die...yang pasti harga per meter agak mahal jugak la...hikhik...hubby tak tau...yana cakap murah jer....ala... bukan kawen setahun sekali...budget untuk seumur hidup....huahua..yang memahami feeling nie surelah b2b or mantan2 b2b kan kan....ohhhh for your guys info..after almost a year kawen yana dah ter-rosakkan baju melayu hubby...sob sob sob...

Eventho yana excited about my wedding outfit...yana tak pernah lupe nak meng gorgeous kan my parent and sisters...actually my wedding nie very 1st wedding event for my parent..of course la kan...yana nie anak sulong...awal2 wedding theme dah decide untuk side yana..jadi senanglah nak shopping....so yeayyyy for today..my both sister dah dapat kain for my wedding...mereka agak beria sehingga telah sanggup membeli material jenis silk for baju and songket for kain...gile gempak kan....for ayah and mak..we all beli kain dari jenis kain baju melayu yang agak mahal jugak harganye....huaaa sangat syokkkkk coz berjaya menghabiskan duit yeeee....

lastly...kat jakel yana beli eh bukan...adik sponsor cadar kahwin...huaaaaa baiknyeeee adik sayekan...ala guysssss...x de picture lah..nanti view picture kawen la ek..sowwwiiiii.....tq adikku...esok2 kau kawen akak mu jua akan sponsor untuk mu jua...