Pages

Friday, 11 May 2012

Pengalaman Bersalin

Bila nak diingatkan balik rase ngeri pun ade....bler fikir balik macam tak percaya yana yg SUPER PENAKOT dapat lalui pengalaman bersalin ni...fuhhhhhhhhhh lega little daisy dah selamat keluar...and today dah almost 5 month dah anak manja yana tu...

Yana deliver adielya arissa atweek 39 on 17 December 2011...and the day before adielya arissa deliver tu my last check up actually...memang sengaja pilih hari jumaat 16 December 2011 tu sebab Mr Hubby yana dah cuti...Alhamdulillah sepenjang yana mengandung and check up his always with me...thnx Mr Hubby

16 December 2011 (Jumaat) pagi yana and hubby pun keluar around 8.00 o'clock menuju ke Hospital Pakar An-Nur Bangi...yang x best nye kat An-Nur ni..even dah set appointment kita still kena ambil nombor...sangat tah aper2 kan...sampai around kul 9..but yana juz dapat masuk jumpe doctor (Doctor Fatimah) dalm kul 1.30 pm cam tu...hubbby pun dah g solat jumaat....on my last chack up doctor dah bg tau akan diseluk masa check up kali ni...hua huaaaa takot....time kena SELUK tu...SAKITTTTTT....and doctor told me dah ade bukaan 1 cm...meaning im going to deliver at any time la kan....dgn big smile doc bg tau my baby dah ready...juz wait the sign may b today...or tomorrow...Fuh Fuh....

dah masuk week 39..so yana kena la check baby heart bid...nak tgk baby strong ker x... PANIC kot sebab dug dag dug dag heart bid baby kita boleh dgr..cam jakun pun ade...settle everything yana cakap hubby rase nak pee lah kejap....OMG ade darah la....time ni dah start rase takot..doctor kata it ok juz balik rumah and rest...datang ble ade rase sakit....so juz balik rumah la....plusss dah super penat sbb sehari suntuk kat hospital jer......

On the way balik teringat nak berbelanja barang dapur...sebab my parent nak datang nak temankan yana sampai deliver nanti....so we both decided nak pergi carrefour utk shop barang2 dapur...time ni yana dah rase sakit2 but hubby cakap x de aper...ade ke patut kan...settle shopping..balik rumah yana cuba tidur tapi x blh...rase x selesa sangat....

Around 10 o'clock yana dah start perasan mcm sakit ni kerap2 datang...dlm rase sakit2 sempat lagi tengok MAHARAJA LAWAK MEGA...before that yana sempat cuci toilet...yang yana perasan yana dah start x lalu makan even my favourite jajan pun tibe2 jadi x lalu...kul 12 tgh mlm abis jer maharajalawak yana ckp hubby sakit ni dah lain macam and dah kerap2 dalam selang 20 minit....time ni dah realize kot akan bersalin x lama lg.....

around 2.30 pagi yana dah siap2....kejut my sister arfa bagi tau dah nak g hospital coz sakit...sampai An-Nur register nama...terus masuk labour ward utk check jantung baby...plus dr ECG dah blh tau tahap sakit kita tu....nurse datang check baru bukak 1.5 cm jer..tp sakit dah setiap 15minit.....huaaaa lama lg ni.....memang sakit and sangat tak selesa...nak tidur pun tak blh and asyik nak nangis jer....

around 9 o'clock doctor datang but bukan Doctor Fatimah...Doctor Fatimah tengah bercuti and Doctor Anita akan sambut my baby...sangat muda dan baik...time ni doctor dah tolong pecahkan air ketuban....ohhhh semakin SAKIT...around 10 o'clock dah ready nak ambil Epidural....memang my mom x suggest tp rasenye better ambil dr x tertanggung sakit.... plusssss i know i need my 100% energy time nak PUSH baby keluar nanti....dapat jer epidural super lega..dah boleh tidur lena.....Mr hubby yang x cukup tido pun blh get some sleep for few hours....cian hubby....


time2 ni la rase lapar and teringin sangat nak mkn soup ayam...but x dapat mkn k sampai selamat deliver....geram sangat pun ade...3pm doctor datang and get ready sbb bukaan dah cukup 10cm..hmmmm pkai epidural pun dah tak lotttt time ni...sbb lupe dah cara nak tekan ubat tu....hua SAKIT SANGAT....hubby bisik kat telinga die dah maafkan everything and blablabla...rase lagi la nak nangis.....then doctor ajar cam ner nak push time ble nak push.....huaaaa susah ok...mmg klu kita ni x active and x pandai bernafas masa deliver memang payah...after 15 minit doctor pun dah start give up la kot and risau baby getting weak...doctor decide nak vacum jer...then mid wife cakap...try one more time and die akan tolong tolak perut...MASYAALLAH memag sakit sangat k...BUT thanks to ALLAH my little daisy selamat keluar on 17 December 2012 @ 3.20 pm cam tu...dapat tengok jer baby rase sungguh tenang and bersyukur she's safe...and juz can't bealive a can do it.... ALHAMDULILLAH...now she's almost 5 month...both me and hubby sangat bahagia....

Itulah my very 1st journey deliver my little daisy Adielya Arissa bnti Mohd Riddzuan... why yana kata 1st journey...coz Insyallah in few years akan ade my 2nd journey....Amin


Hi oullssssss....adielya arissa fresh from ovennnnn

Wednesday, 9 May 2012

The Pregnancy - Part 4

Dah masuk ker part 4 pn..yana nak share pengalaman berpuasa semasa pregnant....klu ikutkan semangat yana nak sangat puasa penuh tapi apa kan daya still tertinggal lapan hari...memang tak cukup kuat lah...1st day puasa jer dah super lembik...siap muntah2 after berbuka..ishhhhhhh teruknya kan...hubby selalu tegur cakap yana ni manje sgt....Masa ni yana dalam 5 month pregnant....Masa pregnant ni yana asyik nak makan yang sedap jer....kalau x sedap confirm MUNTAH...

Ble involve ngan oil and gas seperti biasa bulan puasa banyaklah nak kena entertain client kan...puhhhhh dah ade high expectation dah ni...confirm makan sedap....Masa 1st majlis berbuka pose...mmg x enjoy langsung...buffet x menarik n tak sedap....huaaaaa kat situ jugak MUNTAH....1 week before raya...g buffet kt PJ Hilton...sebelum pergi mmg gembiralah sebab dah tau makanan banyak choice and blh tahan sedap....masuk jer waktu berbuka dah rase semacam..uweeeekkkkkkk x sedap jugak n MUNTAH...kah kah kah...

ohhhhh guys...this year my 1st time raya far away dari family kt perak...mak dah kata jgn pilih orang jauh...hah hamikkkkkk kau....persiapan raya ala kadar...tah sbb pregnant kot x rase nak shopping sangat....even excited nak raya as a wife tp tah.....MOOD ORANG MENGANDUNG YG ASYIK SWING SWING...

Last Episode ni...coz dah x sabar nak cerita my journey saat nak deliver my little daisy adielya arissa :)

Xo Xo